Zalety kawy filtrowanej

W nowym, długoterminowym badaniu opublikowanym niedawno w European Journal of Preventive Cardiology, naukowcy odkryli, że kawa może być dobra dla zdrowia, a może nawet wydłużyć życie – jeśli przygotuje się ją z wykorzystaniem filtra. (A filtry właśnie stosowane są w metodach przelewowych).

Kawa niefiltrowana zawiera substancje, które zwiększają poziom cholesterolu we krwi. Zastosowanie filtra usuwa je i zmniejsza prawdopodobieństwo zawałów serca i przedwczesnej śmierci – powiedział autor badania Dag Thelle, profesor z Uniwersytetu w Göteborgu w Szwecji. Stwierdza: „nasze badanie dostarcza mocnych i przekonujących dowodów na związek między metodami parzenia kawy, atakami serca i długowiecznością”.
Czyli, nie jest to najlepsza wiadomość dla miłośników kawy parzonej we frenchpressie lub tak popularnej dziś kafetierce, a także tych, którzy lubią mocne greckie i tureckie metody parzenia. Gotowanie kawy lub użycie frenchpressu może faktycznie zwiększyć ryzyko chorób serca.
Tak przygotowywana kawa zawiera większe ilości kafestolu i kahweolu, chemikaliów znajdujących się w kropelkach tłuszczu unoszących się w kawie, a także w fusach – powiedziała dietetyk Lisa Drayer. Substancje te mogą podnieść poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL.
Natomiast przefiltrowana kawa, taka jak przygotowywana z użyciem papierowego filtra, po prostu może pomóc w zatrzymaniu tych chemikaliów.

Te Nowe badanie objęło ponad pół miliona zdrowych norweskich mężczyzn i kobiet w wieku od 20 do 79 lat przez okres 20 lat. Wyniki pokazały, że picie gotowanej lub przygotowanej we frenchpressie niefiltrowanej kawy podnosi ryzyko śmierci mężczyzn w wieku 60 lat i starszych z powodu już podwyższonego ryzyka śmierci z przyczyn chorób sercowo-naczyniowych.
I – co ciekawe – picie przefiltrowanej kawy – na przykład przez filtr papierowy, okazało się zdrowsze, niż w ogóle brak picia kawy!!!
Badanie wykazało, że ci, którzy pili od 1 do 4 filiżanek filtrowanej kawy dziennie, mieli najniższe wskaźniki śmiertelności.
I tak np. ryzyko śmierci u osób pijących filtrowaną kawę w porównaniu do osób niepijących kawy było mniejsze o:
– 12% z powodu chorób sercowo-naczyniowych u mężczyzn,
– 20% z powodu chorób serca u kobiet,
– 15% z innych przyczyn.

Profesor Thelle stwierdza, że ta obserwacja jest prawdziwa, bo nie da się wyjaśnić tych różnic innymi czynnikami, jak wiek, płeć czy nawyki związane ze stylem życia.

Jak kawa wpływa na układ trawienny

Odkrycia te potwierdzają wyniki z innych badań. Według American Heart Association filtrowana kawa może poprawić koncentrację, nastrój i wydajność podczas ćwiczeń.
British Medical Journal opublikował w 2017 r. wyniki dużego badania, w którym przeanalizowano ponad 200 metaanaliz dotyczących korzyści zdrowotnych z picia kawy. Okazało się, że picie od 3 do 4 filiżanek czarnej kawy dziennie zapewnia największe korzyści zdrowotne. Obejmowały one obniżenie ryzyka chorób serca, zachorowania na liczne rodzaje raka oraz zaburzenia neurologiczne, metaboliczne i te związane z pracą wątroby, a także ogólną śmiertelność. Inne badania wykazały, że kawa zmniejsza ryzyko czerniaka, chorób serca, stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 2, chorób wątroby, raka prostaty, choroby Alzheimera, bólu pleców i innych.
Oczywiście nic nie jest idealne. Istnieje kilka powodów, dla których lepiej ograniczyć kawę lub jej unikać. Przykładowo – jeśli istnieje ryzyko złamań. Analiza British Medical Journal wykazała, że ​​wysokie spożycie kawy (ponad 4 filiżanki dziennie) wiązało się z wyższym ryzykiem złamań u kobiet, u których już istniało większe prawdopodobieństwo, ale nie u mężczyzn.
Kobiety w ciąży również powinny być ostrożne. Stwierdzono, że wyższy poziom konsumpcji kawy zwiększa ryzyko przedwczesnych porodów i urodzenia martwych dzieci, a także niską masę urodzeniową niemowląt. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że okres półtrwania kofeiny jest dwukrotnie dłuższy w czasie ciąży. Ponadto picie kawy w ciąży zwiększa ryzyko, że dziecko może mieć większą szansę na rozwój otyłości.
Kawa nie jest też dla osób z chorobą Parkinsona. Badanie opublikowane we wrześniu 2017 r. zmieniło opinię na temat korzyści z kofeiny dla osób z chorobą Parkinsona. Badacze, którzy po raz pierwszy odkryli, że kawa zmniejsza drżenia u osób z chorobą Parkinsona, wrócili do tematu i badali większą grupę pacjentów przez dłuższy czas. Tym razem nie znaleźli żadnej różnicy między osobami przyjmującymi tabletki z kofeiną, a tymi przyjmującymi placebo. Po tym, jak początkowe dane okazały się negatywne, badanie zostało przerwane.
Ale eksperci zapewniają, że dla zdecydowanej większości z nas kawa jest w porządku. Wszyscy inni mogą pić kawę z czystym sumieniem, ale niech korzystają z filtrów. Szczególnie osoby z wysokim poziomem cholesterolu powinny trzymać się z dala od niefiltrowanej kawy, w tym kawy parzonej w kawiarni – powiedział Thelle.

Co zrobić, aby kawa była jeszcze zdrowsza?

Dodać mleko o niskiej zawartości tłuszczu (nie śmietankę). Dodatek śmietanki to ok. 50 kalorii i 3 gramy tłuszczów nasyconych w łyżce stołowej. Mleko o niskiej zawartości tłuszczu ma mniej kalorii i pomoże zrównoważyć straty wapnia (łyżka ma tylko 6 kalorii, ale 19 miligramów wapnia).
Unikać cukru w ​kawie. Łyżeczka cukru zawiera 16 kalorii. Wydaje się to niewiele, ale jeśli wypijamy kilka filiżanek dziennie z dwiema łyżeczkami cukru, to kalorie zsumują się do sporych liczb.

Oprac. na podstawie artykułu Małgorzaty Rapiej-Szczęsnej, opublikowanego (kwiecień 2020) na portalu „WPROST zdrowie i medycyna”. (Źródło: CNN).

Komentarze i kwestie (do zbadania) do naszych czytelników i przyjaciół, w kontekście powyższych informacji.

1) Czym można uzupełnić wapno w przypadku, gdy ktoś nie chce używać mleka?
2) Można spróbować „poprawić” kawę parzoną we frenchpressie, kafetierce lub metodą turecką filtrując ją przez filtr papierowy. Ciekawe, jakie będzie miała cechy?
3) Jeśli ktoś ma możliwości, mógłby dotrzeć do źródłowych materiałów z wynikami wspomnianych badań w Szwecji. Może znajdzie się jeszcze jakaś ciekawostka?

Można pisać na: ipm.fundacja@gmail.com