Sobota, 21 września 2019 o 11:00 – 20:00 Bar Vega

Karma Kitchen *Radość dawania*
Co to jest?
Restauracja, gdzie nie ma cen w menu, a na rachunku widzicie sumę 0,00 wraz z dopiskiem: Twój posiłek to dar od kogoś, kto jadł tutaj przed Tobą. Aby podtrzymać łańcuch dawania, zapłać dowolną sumę za posiłek kogoś, kto przyjdzie po Tobie.

Jak to się zaczęło?
Karmę Kitchen zapoczątkowało w 2007 r. w Berkeley, w Kalifornii kilkoro ochotników z organizacji Service Space. Chcieli oni doświadczyć działającej w praktyce ekonomii daru. Od tego czasu Karma Kitchen odbyła się w wielu miejscach na całym świecie, w niektórych jest organizowana regularnie, np. co tydzień, w innych odbywa się sporadycznie.

Jak to działa?
W Karma Kitchen posiłki są gotowane i podawane z miłością, ofiarowywane jako dar, całkowicie bezinteresownie. Aby podtrzymać ten eksperyment i domknąć koło dawania i brania, goście uczestniczą w nim poprzez dobrowolną darowiznę dla tych, którzy przyjdą po nich, na zasadzie „podaj dalej”. Utrzymując ten łańcuch goście i wolontariusze tworzą rzeczywistość, która zamienia ekonomiczną transakcję w zaufanie, egoistyczne działanie we wspólne dzielenie się, a strach przed tym, że czegoś zabraknie, w cieszenie się obfitością.
Dlatego można powiedzieć, że Karma Kitchen jest eksperymentem w rozwoju. Oto kilka podstawowych zasad tego eksperymentu:

Od transakcji do zaufania
Wiele z naszych wzajemnych kontaktów w społeczeństwie to zawieranie transakcji. Gdy zamawiamy posiłek w restauracji, oznacza to, że otrzymujemy to, o co prosiliśmy i będziemy mogli za to zapłacić. Kiedy na obiad zaprasza cię przyjaciel jest to całkiem inna sytuacja – otrzymujemy prezent. I to jest ta różnica, którą chcemy podkreślić w Karma Kitchen (KK). Kiedy coś komuś ofiarowujesz, cena nie ma znaczenia, najważniejszy jest sam dar. Kiedy porzucisz myśl o zapłacie, coś zmienia się dla obu stron: dającego i otrzymującego. W KK ludzie spotykają się z relacją jakiej nie doświadczają w normalnej restauracji. KK dostarcza unikalnego doświadczenia hojności.

Od braku do obfitości
Kiedy myślimy o zasobach jako ograniczonych i wyczerpywalnych, budzi się nasz instynkt posiadania. Kiedy działamy w przestrzeni obfitości i myślimy o niej jako o nieograniczonej wtedy nie boimy się o nasze zasoby i nic nas nie powstrzymuje od dawania. Jako wolontariusze w KK, nie mamy żadnego ukrytego celu. Nie jesteśmy tu, aby coś dostać, ale aby dawać, bezwarunkowo, najlepiej jak potrafimy i przyjmować z pokorą cokolwiek to doświadczenie nam przyniesie. Znalezienie sposobów, aby uwolnić się od ego i okazywać szczodrość w każdej sytuacji, jest podstawą działania KK.

Od izolacji do społeczności
Każde działanie w naszym życiu daje nam sposobność do kontaktu z drugą osobą na głębszym poziomie. Kiedy kontaktujemy się z innymi z intencją bycia szczodrym, pozbywamy się własnych ograniczeń ,a to zachęca do otwarcia się na drugiego człowieka. W KK piękno tego otwarcia jest różnorakie – tak jak stół przy którym przyjmujemy gości. Albo jak fakt, że obcy sobie ludzie stają się częścią jedynego w swoim rodzaju zespołu, który gromadzi się i rozchodzi, aby następnym razem znowu spotkać się ze sobą – raz jako goście, innym razem jako wolontariusze.

Różnica pomiędzy „za darmo” a prezentem.
Istnieje subtelna różnica pomiędzy tym, co dajemy za darmo, a tym, co ofiarujemy jako dar. Dar podkreśla połączenia między ludźmi. Jest gestem wdzięczności i uznania. W KK ofiarowuje się żywność właśnie w ten sposób. Dzielenie się żywnością stwarza możliwość przemiany w tym, który daje i w tym, który przyjmuje.

Być sprawcą zmiany
Kiedy służymy bezwarunkowo, to działa jak fala, poruszając nasze życie i życie tych, których spotykamy. Restauracja stwarza możliwości kultywowania hojności z chwili na chwilę w działaniu, w słowach i w myślach. Tak naprawdę, codziennie każda chwila stwarza taką okazję, ale nie zawsze to zauważamy. Tutaj mamy szansę świadomie to praktykować w prostym akcie podawania posiłku.
Im bardziej świadomie korzystasz z okazji bycia hojnym i życzliwym w swoim życiu, tym częściej zauważysz takie sytuacje, zasady Karma Kitchen staną się dla ciebie żywe.
Inną rzeczą, o której warto pamiętać jest to, że w początkach prowadzenia takiej restauracji, kiedy nie macie jeszcze dużo gości, macie okazję bliższego kontaktu z każdą osobą, która przyszła – czy to gość, czy wolontariusz. Kiedy gości będzie więcej, do pewnego stopnia stracicie ten luksus spędzania czasu z każdą osobą. Więc pamiętajcie, aby korzystać z tej okazji podczas pierwszych dni.

Karma_Kitchen_Vega_wrzesien